Oedeemfysiotherapie bij Fysio Haarlem


Wat is oedeem?

Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Je lymfe-klieren zuiveren het vocht in je lichaam en voeren het daarna af naar je bloed. Als er een storing is in de lymfe-klieren, ontstaat er een blokkade en hoopt het vocht zich daar op. Dat merk je in de vorm van gezwollen enkels, oksels of liezen.

Waar komt het door?

Oedeem kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld een bijverschijnsel zijn na een operatie of bestraling maar je kunt ook aangeboren problemen hebben met je lymfe-klieren.  

Een tintelend en vermoeid gevoel

Oedeem is niet direct heel gevaarlijk maar het kan je wel erg belemmeren in je doen en laten. Je enkels zijn gezwollen, of je benen tintelen continue. Je hebt het gevoel dat je armen en benen vermoeid zijn en dat je ze moeilijk kunt bewegen.

Oedeemfysiotherapie

Er zijn verschillende manieren om oedeem te behandelen. Soms helpt het al als je van je huisarts bijvoorbeeld cholesterolverlagende pillen krijgt voorgeschreven. Je kunt echter ook met fysieke behandeling in de vorm van oedeemfysiotherapie je lichaam helpen het vocht af te voeren. We gaan voor een complete aanpak met blijvend resultaat en werken met verschillende technieken.

Oedeemfysiotherapie door massage

Het afvoeren van vocht door middel van massage heet ook wel: manuele lymfedrainage. Met deze methode voeren we druk uit op en rondom de ophoping om het afdrijven te stimuleren. De massage is niet pijnlijk maar je voelt het wel. We richten ons op dieperliggende delen dus voeren wat druk uit.

Oedeemfysiotherapie met medical tape

Medical tape heeft de mooie eigenschap dat het elastisch is en de huid als het ware een beetje optilt van de gezwollen plek. Dit bevordert de bloedsomloop en de vochtafvoer. We gebruiken medical taping vaak in combinatie met oefeningen en massage voor een blijvend resultaat. Soms krijg je ook een elastische kous.

Oedeemfysiotherapie met een oefenprogramma

Een persoonlijk oefenprogramma is zo ingericht dat we oedeem duurzaam kunnen verminderen in jouw persoonlijke situatie. We gebruiken ademhalingstechnieken en strek- en krachtoefeningen om je beweeglijkheid en vochtafvoer te stimuleren.

 

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!