Goed herstellen van een hamstringblessure
Wat is de beste manier om met een hamstringblessure om te gaan?
Je ging er helemaal voor; een diepe bal, hard, een explosief sprintje voor de tip-in. Even knallen. Even alles geven. Maar dat liep anders. Want, daar lag je. Pats. Pijn. Gevloerd. Hinkend ging je het hockeyveld af, half steunend op je stick. Je wilt deze blessure snel behandelen. Je weet van teamgenoten dat een hamstringblessure zomaar een chronische klacht kan worden —en dat wil je uit alle macht voorkomen.
Voorkom een chronische blessure
Het moeilijke van een hamstringblessure is dat je spier wél sterk is. Je hebt kracht maar geen souplesse in je spieren. Dat is een gevaarlijke combinatie; de kans op forceren is reëel aanwezig. Veel patiënten die eerder een hamstringblessure hadden en zonder begeleiding verder sportten komen bij ons terecht met chronische klachten. Dat wil je waarschijnlijk voorkomen.
We werken daarom met zorg en rust aan je herstel. Zo, dat je jezelf niet voorbij loopt. Dat je vooruitgang boekt in een gestaag tempo en niet ineens op volle kracht.
Hoe erg is het?
Even over je hamstrings. Dat is die grote bundel spieren aan de achterkant van je bovenbeen. Een massief blok dat bij blessure verrekt of gescheurd is. Er zijn drie gradaties:
- Een eerstegraads blessure. Die ken je waarschijnlijk wel. De meeste mensen hebben het wel eens gehad. Het gevolg van een slechte warming-up. De spier is vooral verrekt, misschien zijn er wat kleine scheurtjes in de spiervezels. Het doet pijn als je beweegt, maar niet als je rust. En je kunt precies aanwijzen waar de pijn zit.
- Een tweedegraads blessure. Wat ook regelmatig voorkomt, is de tweedegraads blessure. Nu is er meer spierweefsel gescheurd. Het doet pijn als je beweegt, maar ook als je je rustig houdt. Je kunt misschien een blauwe plek zien. De locatie van de pijn is minder specifiek, het is een groter gebied.
- Een derdegraads blessure. Deze komt nauwelijks voor. Gelukkig maar, want in dit geval is de spier door en door gescheurd. Het is enorm pijnlijk, fysiotherapie alleen is zeker niet genoeg; waarschijnlijk moet je geopereerd worden.
Het is goed om te blijven bewegen
Je werkt met een persoonlijk trainingsprogramma en -schema. In het begin van de behandeling zijn de oefeningen gericht op ontspanning en het soepel houden van je spieren. Gaandeweg doe je meer stretches en uiteindelijk zit je volledig op krachttraining. In deze fase is het goed om te blijven bewegen. We bevelen daarvoor graag een niet-belastende sport als zwemmen aan —ook weer om overbelasting te vermijden.
Maak werk van je herstel. Kom langs.
Als je te lang met je hamstringblessure door blijft lopen, maak je het herstel moeilijker. Je doet jezelf schade aan door te wachten. En dat is zonde, want de redenen om niet langs te komen zijn altijd oppervlakkig (druk, geld, je niet willen aanstellen), terwijl de gevolgen diep op je leven kunnen ingrijpen.
Je hebt aandacht nodig. Je hebt begeleiding nodig. Zorg voor jezelf —we helpen je graag.
Bel ons of vul het contactformulier in. Dan zien we je snel!